titulek 2
menu vodorovné

TĚSTOVITOST (popis znaku)

menu znaky
Rozlišujeme ostrost ohraničení čar a kontur - ostrost - těstovitost.
Těstovité (pastózní) písmo nesmíme zaměňovat s tlakovým písmem.
Ostrost vzniká krátkým držením pera, těstovitost dlouhým držením.

Ukázka těstovitého rukopisu


O pastózním písmu hovoříme, pokud tahy nahoru a dolů mají přibližně stejný průřez a který neklesá pod 0,5 mm.
Výrazná těstovitost je , když se tento zlomek blíží celému číslu.

Těstovitost může způsobit některý psací nástroj.
Pravá těstovitost vzniká plochým držením pera, z pisatelovi záliby v barvité sytosti tonu. Tato sytost je založena na potřebě silných dráždidel.
Je známkou povahy radostně oddané smyslovým vjemům.


Těstovité písmo - režisér Roman Polanski.

Ostré písmo


menu pravé 2